RECEPT

Rijst - Nasi Goreng Djawa


Ingrediënten:
1 el plantaardige olie
500 gram speklapreepjes
800 gram gekookte witte rijst afgekoeld
9 sjalotten fijngesneden
7 teentejs knoflook fijngehakt
4 rode lombok in ringetjes gesneden
4 groene lombok in ringetjes gesneden
2 cm trassie van het blok
2 el sambal oelek
2 dunne prei in dungesneden ringetjes
3 handjes taugé
1 scheutje soya/ketjap asin
1 scheutje ketjap manis
1 bos bosui fijngenseden
Gebakken uitjes (garnering)
Omelet in reepjes gesneden (garnering)
Materiaal
Wajan/wok en werkwijze:
Verhit olie in de wajan/wok op hoog vuur.
Voeg speklapreepjes toe en bak circa 3 minuten.
Voeg sjalotten, knoflook, lombok, trassi, sambal oelek en rijst toe en goed blijven omscheppen.
Voeg soya asin en soya manis toe en weer omscheppen tot je een droge rijst krijgt.
Prei en bosui er bij doen en wederom omscheppen.
Selamat makan!
RECEPT

Vis - Sambal Goreng Udang Peteh


Ingrediënten:
Paar lepels plantaardige olie
9 kleine sjalotten, gesnipperd
1 kg rauwe garnalen zonder kop
9 tenen knoflook
6 cm gember
1 laos wortel
2 el sambal petis
1 lombok
klein zakje peteh bonen
2 limoenen, 1 in partjes
3 el paprika poeder
3 el tamarinde
750 ml kokosmelk
9 blaadjes deroek poeroet
3 sereh stengels (geneusd)
Suiker en zout naar smaak
Materiaal
Kookpan en werkwijze:
Bak op laag vuur in een beetje olie de sjalotten, knoflook, sambal, peteh bonen, tamarinde en paprikapoeder.
Voeg vervolgens garnalen, gember, laos, serhe, djeroek poeroet, limoenpartjes van 1 limoen en lombok toe.
Breng aan de kook en laat even kort stoven.
Breng op smaak met zout, limoensap en eventueel een beetje suiker.
Selamat makan!
RECEPT

Kip - Ayam opor


Ingrediënten:
Plantaardige olie
5 sjalotten
7 teentjes knoflook
7 cm laos
5 cm gember
2 tl ketoembar
2 tl djinten
3 ml kokosroom (Kara)
1 cm trassi van het blok
2 el koenjit
1 el stem tamarinde
3 stengels gekneusde sereh
1.5 kg kippendijen
1 hand vol Kemiri noten
7 blaadjes djoeroek poeroet
3 blaadjes daun salam
Materiaal
Kookpan en werkwijze:
Kemirinoten in een droge koekepan roosteren, af laten koelen en fijn maken.
Olie in de pan met sjalotten en koflook.
Voeg trassi, gember, laos en sereh toe en laten pruttelen.
Kippendijen toevoegen en doorroeren.
Tamarinde, kokosroom, djoeroek poeroet, daun salam en Kemirinoten toevoegen.
Laten pruttelen en dan de koenjit, djinten en ketoembar toevoegen.
Selamat makan!